Bergensprogrammet

Jubel for tryggere skolevei

Twitter FB Publisert tirsdag 14. oktober 2014. Sist oppdatert fredag 28. november 2014

– Nå må dere love å sykle her, oppfordret byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen etter å ha åpnet den nye gang- og sykkelveien langs Totlandsveien sammen med elever fra Ulsmåg skole i dag.

 

Flaggene vaiet, solen skinte og et kobbel av representanter fra kommune, fylkeskommune og vegvesen var troppet opp til den høytidelige åpningen sammen med elever fra 2. og 4. trinn ved Ulsmåg skole.

Etter nærmere to års anleggsarbeid kan den nye gang- og sykkelvegen endelig tas i bruk. Det 1400 meter lange strekket bidrar blant annet til en tryggere skolevei for mange av elevene ved skolen.

– Det blir fint å slippe å være redd for bilene. Veien var veldig smal her tidligere, sier Johannes Fiskarstrand (9). Sammen med Synne Karlsen Dyngeland (8 1/2) fikk han æren av å holde snoren som byrådslederen skulle klippe – eller rettere sagt skjære.

– Det eneste dumme er at vi ikke får sykle til skolen før vi går i femte klasse, sier Synne.

Krevende terreng

DSC_4118

Foto: Elisabeth Langeland Matre/Statens vegvesen

 

I sin velkomsttale skrøt regionvegsjef Helge Eidsnes over de involverte i prosjektet. Han påpekte også at arbeidet har foregått uten ulykker.

– Dette er et tett boligområde med til dels krevende terreng. Statens vegvesen som byggherre er godt fornøyd med samarbeidet aktørene imellom, sier Eidsnes.

Kjørebanen er nå 6 meter bred, og sykkel- og gangbanen har en bredde på 3 meter.

Driftsleder Kristian Kårbø er også fornøyd med samarbeidet.

– Det har gått knirkefritt, og vi har hatt mange positive møter. Når det gjelder veistenging, har vi kun måttet stenge veien i 2×45 minutter i løpet av disse to årene, sier Kårbø og legger til:

– Vi ble til og med ferdig to dager før planlagt.

Byggeleder Erling Matthiessen bekrefter at trafikkavviklingen har vært den største utfordringen i anleggsperioden, spesielt fordi veien var smal før utbedringen.

– Beboerne har heldigvis vært veldig forståelsesfulle, vi har nesten ikke fått klager i det hele tatt. Jeg tror de har ventet lenge på denne veien, sier Matthiessen.

Tre nye broer

-Eg skjønner ikkje koffor det e’ så mye styr her bare for en ny rundkjøring, betror en fjerdeklassing seg etter at de yngste elevene har sjarmert de fremmøtte med sang.

Litt mer enn en rundkjøring har man fått for 105 millioner kroner:

  • Prosjektet omfatter etablering av gang- og sykkelveg, samt opprusting/utvidelse av eksisterende veg langs fv. 183 Totlandsvegen, fra Ulsmåg skole til Bjøllebotn.
  • Strekningen er 1400 meter lang. I tillegg er det utført arbeid på diverse sideveger langs strekningen.
  • Det er støpt 3 nye broer: To gang- og sykkelvegbroer, og kjørebro over Myrdalselven.
  • Det er også etablert nytt vegbelysningsanlegg langs strekningen, samt ny rundkjøring i krysset Elvenesvegen/Totlandsvegen.

Prosjektet er finansiert av Bergensprogrammet, som er et samarbeid mellom Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune og Statens vegvesen.

Fornøyd sykkelsjef

Ragnhild Stolt-Nielsen påpeker at prioritering av sykkelveier er viktig.

-Det er bra for helsen, alle har godt av å bevege seg mer, sier byrådslederen.

Sykkelsjef i Bergen kommune, Einar Grieg, er også svært postiv til at skoleelevene ved Ulsmåg skole nå kan sykle trygt frem til skolen. Han ser frem til å prøve det nye anlegget selv.

-Det er viktig å tilrettelegge for at enda flere kan sykle til skole og fritidsaktiviteter. Dette åpner også opp friluftsområdet langs Myrdalsvannet, som et supert utfartssted for store og små syklister, anbefaler sykkelsjefen.

DSC_4111

Elever fra Ulsmåg skole tro til med sang før taler og snorklipping. Foto: Elisabeth Langeland Matre/Statens vegvesen

 

 

DSC_4160

Regionvegsjef Helge Eidsnes og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen signerer åpningsprotokollen. Foto: Elisabeth Langeland Matre/Statens vegvesen

 

DSC_4154

Byggeleder Erling Matthiessen i Statens vegvesen delte ut boller og reflekser til de fremmøtte barna. Foto: Elisabeth Langeland Matre/Statens vegvesen

DSC_4172

Anne Sofie Bjørndal, snart 9 år, benyttet anledningen til å hilse skikkelig på byrådslederen. Foto: Elisabeth Langeland Matre/Statens vegvesen